Az alábbiakban egy kis segítséget próbálok adni azoknak akik még csak most ismerkednek a The Secret World-del és a sok különös, idegen fogalom csak vakon tapogatóznak. A listát folyamatosan fogom frissíteni, ezért érdemes lesz később is visszanézned ide, ha nagyon elakadsz:

  • ARG (Alternative Reality Game): A TSW egyik fontos alapeleme a nyomozás és a nyomok összerakása. Ennek előszeleként már 2007-től kezdődően a fejlesztők online ARG-kkel szórakoztatták a közösséget. Ezek az interneten elrejtett információ morzsák, amelyek megfejtésével a játékosok egyre közelebb jutottak egy-egy rejtvényhez. Jelenleg is több – feltételezhető – ARG fut és még a játék megjelenése előtt további ARGk kerülhetnek megrendezésre.
  • Dragon – A Sárkány Rend (Secret Society): A Sárkány rend egyike a játékosok számára is játszható titkos társaságoknak. A Sárkány rend mottója: “A káosz művészete”. Manipulatív és konspiratív lángelmék gyűjtőhelye. A Sárkány rend immáron egy évezrede képes volt fennmaradni csak azzal, hogy folyamatosan kijátszotta ellenségeit egymás ellen.  Fő fegyverük a folyamatos alkalmazkodás, ritkán keverednek nyílt csatába, inkább azon vannak, hogy ellenfeleik oldják meg a problémáikat.
  • Illuminati – Illuminátusok, a fény gyermekei (Secret Society): Az Illuminátus titkos társaság egyike a játékosok számára játszható frakcióknak. A “The Secret World” notórius rosszfiúi és rosszlányai. A rend az ősi fáraók idejére vezethető vissza. Nagyon ambíciózus társaságról beszélünk, akik fő eszköze a beépülés. Elnököktől kezdve vallási vezetőkön keresztül, egészen a világot működtető iparvállalatok vezetőségéig, mindenhol megtalálhatók az illuminátus rend tagjai. Jelképükhöz híven piramisszerű intézményről beszélünk, ahol a ranglétre élén olyan vezetők vannak, akik dróton tudják rángatni szinte az egész világot. Az Illuminati vezérelve: “Nincsennek szabályok, nincs becsület, csak győzelem van…
  • Secret Society: Titkos társaságok. A TSW világában három – komoly múltbéli kapcsolatokkal rendelkező – titkos társaság emelkedik ki, amelyek – kihasználva – a világ helyzetét egyrészt harcolnak a sötétség seregei ellen, másrészt viszont harcolnak egymás ellen is, hogy a régóta dédelgetett álmukat a világ irányítása feletti hatalmat megszerezzék és kiemelkedjenek az elnyomásból és a rejtőzésből. A három szövettség: Illuminati, Dragon és Templars. Bár ezen társaságok nevei utalhatnak a való világban meglévő hasonló társaságokra, de nem szabad elfelejteni, hogy a TSW-ben minden fikció, nem eleve elrendeltetett az eggyezőség. A három játszható frakció mellett, számos további kisebb frakció is meg fog jelenni a játékban.
  • Templars – Templomos Lovagok (Secret Society): Egyike a Secret World titkos társaságainak. (Secret Society).  “Lovagok, bírák, szent terror! A templomos lovagok rendje, a legrégebb titkos társaság. A hadsereg elvű gépezetük már a Babiloni kor óta ugyanazon egyszerű elveken működik: büszkeség és elkölcsi fölény.